Translate

понеділок, 9 вересня 2013 р.

Обережно! Інтернет залежність!



Опис проблеми

Багато людей почали використовувати всесвітню мережу не тільки для роботи чи пошуку інформацію, а як засіб життя. З'явилися чати, сайти знайомств. Люди сидять днями і ночами переписуються, бавляться в ігри, можуть навіть один одного бачити. Відповідно до нових діагностичних рекомендацій, інтернет-залежною визнається людина, яка проводить в мережі не менше шістьох годин на день і у якої спостерігався щонайменше один з симптомів залежності протягом попередніх трьох місяців.




Правила користувача
 За статистикою, 54% користувачів у віці від 13 до 23 років проводять в Інтернеті щоденно від 1 до 3 годин, ще 31% сидить в Мережі по 4-6 годин. Існує категорія людей, яка живе віртуальним життям по 10 годин на добу і більше. Більше 45% всіх опитаних заявили, що без персонального комп'ютера і підключення до Інтернету вони не змогли б жити. Це більше, ніж для будь-якого іншого медіа-пристрою (28% молодих людей не можуть жити без мобільного телефону, 11% — без телевізора).

Симптоми

  • непереборне бажання залізти в інтернет
  • нездатність контролювати свій час в інтернеті
  • розумове або фізичне виснаження
  • порушень сну або концентрації уваги
  • дратівливість, депресія, знервованість, труднощі у спілкуванні з людьми в реальному житті. Це пов'язано з тим, що вся енергія та вільний час віддається спілкуванню в Інтернеті.

Поради  батькам:

Намагаючись боротися з комп'ютерною залежністю, багато батьків помилково вважаються, що досить заборонити дитині сідати за комп'ютер, або ховати комп'ютер. Але цим Ви доб'єтеся лише сварок у родині й відчуження вашої дитину. Скористайтеся радами психологів, як запобігти комп'ютерній залежності у вашої дитини й налагодити мир у родині. 

Стежите за симптомами прояву Інтернет-Залежності

Якщо Ви помітили ознаки Інтернет-залежності, проаналізуйте: що змінилося в реальному житті дитини? Можливо, йому не вистачає розуміння однолітків або батьків.

Допомагайте дитині брати участь у спілкуванні поза Інтернет

Якщо Ваша дитина соромлива й випробовує незручність при спілкуванні з ровесниками, заохочуйте участь дитини у видах діяльності, які поєднують дітей з однаковими інтересами. Наприклад, спортивна секція.

Тримаєте комп'ютер у відкритому приміщенні

Встановіть комп'ютер у спільній кімнаті вашої квартири, а не в спальні дитини. Тоді дитина буде у вас на очах.

Не забороняйте Інтернет

Для більшості дітей Інтернет є важливою частиною їх суспільного життя. При повній забороні користування комп'ютером дитина може збунтуватися або затаїти на вас образу. Встановіть внутрішні сімейні правила використання Інтернет, скористайтеся обмеженням доступу в Інтернет за часом.

Запропонуєте альтернативи

Якщо Ваша дитина захоплена комп'ютерними іграми, спробуйте запропонувати йому аналог однієї з його улюблених ігор. Наприклад, якщо дитина одержує задоволення від рольових ігор на тему фентезі, запропонуєте йому почитати книги відповідної тематики.

Контролюйте своїх дітей

Помніть, що обмеження доступу в Інтернет - це лише засіб, але важливо усунути саму причину надмірної прихильності дитину до комп'ютера. Тільки застосовуючи всі заходи в комплексі, ви побачите бажаний результат.

5 коментарів: